Nábytok na záhradu a terasu poskytuje príjemné pohodlie vám aj vašim hosťom. Aby tomu tak mohlo byť čo najďalej, potrebuje starostlivosť aj v podobe správnej údržby. Niektorý drevený nábytok je potreba občas natrieť olejom, iný zase na zimu uskladniť…

Väčšina dreveného záhradného nábytku veľmi dobre odoláva poveternostným vplyvom a má dlhú trvanlivosť. Napriek tomu však na každé drevo prirodzene pôsobí vlhkosť a slnko. Na rôzne druhy dreva sú preto určené špeciálne údržbové oleje pre dlhodobú ochranu a pekný vzhľad záhradného nábytku. Spoľahlivo ho chráni pred vysychaním a praskaním. Pre čistenie vonkajšieho nábytku z európskych drevín sú vhodné špeciálne čističe, ktoré efektívne odstraňujú akúkoľvek špinu. Výborne sa hodia pre vyčistenie dreva pred jeho natieraním lakom alebo ošetrením údržbovým olejem. Pretože však jeho vrstva vplyvom vody pomaly slabne, nábytok by mal byť olejom ošetrovaný aspoň 2x ročne. Majte na pamäti, že drevo je živý materiál, takže malé prasklinky a zmeny farby v priebehu času sú jeho normálnym prejavom. Na trhu nájdete olej na drevo ideálny pre záhradný nábytok z európskych aj tropických drevín. Prípravok na báze prírodných olejov sa rýchlo vpíja do dreva a chráni ho pred UV žiarením aj poveternostnými vplyvmi.

Na povrchu nábytku z dreva sa niekedy môžu objaviť drobné odreniny. Tie ošetríte vhodným moridlom alebo impregnačným olejem. Pred tým, ako ho nanesiete, je treba povrch nábytku vyhladiť, odstrániť nerovnosti, ktoré v priebehu užívania vznikli a dôkladne očistiť. K príprave nábytku na olejovú vrstvu a k jeho vyčisteniu slúžia čističe pre drevený nábytok. Povrch nábytku dobre zarovnáte jemným brúsnym papierom. Pred samotným nanesením slabej vrstvy oleja je potreba utiahnuť skrutky a zbaviť nábytok prachu. K tomu poslúži jemná kefa.

Pre ochranu nábytku z tropického teaku poslúžia špeciálne prostriedky pre dlhodobú ochranu teakového dreva a teakový olej pre udržanie pôvodného medovo hnedého sfarbenia. Ak vlastníte záhradný nábytok z mahagónu opatreného vrstvou špeciálneho UV laku, ktorý však potrebuje oživiť a obnoviť vzhľad, použite špeciálne navrhnuté údržbové lazúry, vďaka ním bude nábytok z dreva ako nový. Bez pravidelného ošetrenia olejom získava teakový nábytok peknú striebrošedú patinu. Nestráca pritom na kvalite. Pre zachovanie farby sú určené špeciálne ochranné prostriedky.

Share

leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *