Uvažujete, ktorá drevina je tá správna pre váš nábytok? Vybrať si tú správnu je veľmi dôležité, pretože vhodný druh priamo ovplyvňuje životnosť, dizajn a funkčnosť.

Hlavné rozdelenie drevín:
Základným rozdelením našich drevín je na ihličnaté a listnaté. Najpoužívanejšie ihličnaté dreviny na našom trhu sú smrek, borovica a občas červený smrek. Vyznačujú sa peknou kresbou – výrazný farebný rozdiel medzi jarným a letným drevom a charakteristickou vôňou po živici. Sú relatívne mäkké, preto treba dobre zvážiť, na ktorý druh nábytku do vašej domácnosti sa použijú. Ich mäkkosť sa často prejavuje pri hranách, ktoré často prichádzajú do stretu s tvrdšími predmetmi napr. kľúčmi, detskými hračkami, alebo aj nechtami na rukách. Hrany sa vedia rýchlo opotrebovať. Ostanú v nich hlbšie ryhy a nie raz sa z nich odlúpi aj trieska, ktorá môže nepekne skončiť pod nechtom, ak sú z týchto drevín vyrobené dvere v kombinácii s nevhodnou kľučkou a nepríjemnou zhodou náhod.

Ihličnaté dreviny
Často sa používajú ako obkladové materiály podláh, stien a stropov vo forme dlážkovíc, palubiek alebo tatranských profilov. Často sa využívajú aj na tvorbu záhradných domčekov a prístreškov, okien a takmer v každom prípade ako nosič strešnej krytiny. Sú obľúbené pre svoju nižšiu cenu, nižšiu hmotnosť, ľahkosť opracovania a dostatočnú pevnosť v porovnaní s tvrdými drevinami.

Listnaté dreviny
Medzi listnaté dreviny najpoužívanejšie na našom trhu patria dub, jaseň, buk a orech. Každá z týchto drevín je niečím charakteristická a má svoju výhodu.

Dubové drevo patrí asi medzi najbežnejšie dreviny nášho trhu. Má veľmi peknú a výraznú štruktúru. Dubové drevo je vhodné používať v exteriéroch aj interiéroch. Vyrábajú sa z neho okná, dvere, skrine, schody. Vlastne z dubu sa môže vyrábať asi všetko.

Jaseňové drevo má podobnú štruktúru ako dub s tým rozdielom, že má výrazne svetlejšiu farbu. V minulosti sa kvôli výbornej pružnosti jaseňové drevo používalo na výroby bradiel a lyží. V súčasnosti môže byť z neho vyrobený interiérový aj záhradný nábytok.

Buk má z listnatých drevín najmenej výraznú štruktúru. Je sfarbený do biela, ale v nábytkárstve sa často stretávame s pareným bukom, ktorý má jemný ružovkastý nádych. Buk sa najčastejšie využíva vďaka svojim vlastnostiam na ohýbaný nábytok – všetky stoličky Thonet sú bukové.

Orech, drevina najvzácnejšia u nás rastúca. Orechové drevo má tmavo hnedú farbu s veľmi peknou fládrovou kresbou. Orechové drevo sa využíva najmä na interiérový nábytok a schody. Pre svoju ľahkú opracovateľnosť a krásu ho často využívajú aj rezbári alebo výrobcovia pažieb na pušky.

Je len na vás a vašom rozpočte z akej dreviny si dáte vyrobiť svoj kus nábytku. Listnaté dreviny lákajú svojou jedinečnou štruktúrou a životnosťou, ihličnaté zase ľahkosťou a dobrou cenovou dostupnosťou.

Share

leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *